söndag 27 mars 2011

Äppelpaj

I dag slängde jag ihop en smulpaj med äpplen i till eftermiddagsfikat. Jätteenkel att göra och god!

I höstas fick vi massa Åkerö-äpplen från svärföräldrarna som jag skalade och skar i bitar, portionerade i påsar och frös in. Det är perfekt att ta upp en påse om man t ex ska göra en paj.

Äppelpaj

2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
50 gr smör
3-4 äpplen

Skala och skär äpplena i bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Smörj ev formen innan för att undvika att äpplena fastnar.


Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand.
Häll över degen över äpplena och bred ut den till en jämn yta.



Grädda pajen mitt i ugnen på 175 gr till den får en fin färg. 30-45 min.



Servera med vaniljsås. Sååå gott!



En annan favorit är att istället för äpplen använda hallon och blåbär så blir det en drottningspaj. Om bären är lite blöta kan man strö över lite potatismjöl över bären innan man häller på degen. Den pajen blir nästan ännu godare. På sommaren är det bara att traska rakt ut i skogen och plocka lite bär till pajen. Perfekt!

Ha det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar