torsdag 24 mars 2011

Surdegsbröd

Nu har surdegen stått framme över natten och man kan se att det bubblar i den. Dags att baka!

Rågsur

2 limpor

30 gr färsk jäst
6 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt (jag brukar ta ca 2 msk)
3 msk honung
3/4 dl surdeg av råg (hur du gör surdegen hittar du under inlägget "Återupplivning" 
                                 23 mars)
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
4 1/2-6 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt sedan salt, honung och surdeg.


Arbeta sedan in rågsikt, grovt rågmjöl och vetemjöl. Ta lite i taget.

Knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 10 min till den är elastisk.



Strö över lite vetemjöl och täck degen i bunken med en bakduk. Jäs i ca 1 1/2 tim.



Knåda degen lätt och baka ut till två runda bröd. Låt dem vila i ca 10 min.



Platta ut degen lätt och vik ihop den till en limpa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på.



Bröden behöver absolut inte se perfekt ut. Lite oregelbundenhet ger det bara charm. När jag bakar med vår dotter är det alltid hon som får de finaste limporna eftersom hon får dem lite mer "fula" :).

Jäs bröden under bakduk i ytterligare 1 1/2 tim.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden mitt i ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten. Vattnet ger brödet en god skorpa. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ca 35 min.

Sen har ni ett supergott och luftigt bröd!!!



Kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar