söndag 20 mars 2011

Mjöd

Sol även i dag! Ser bara ett litet slöjmoln på himlen. Så skönt! Snön försvinner mer och meeeer!

Min sambo har satt en damejeanne med mjöd på jäsning. Om 3-8 veckor ska det vara färdigt.
Det är jätteenkelt att tillverka. Värm fem delar vatten och en del honung till 30-40 grader. Inte mer för att undvika att förstöra de nyttigheter som finns i honungen. Honungen ska lösas upp i vattnet.

Häll sedan i vatten- och honungsblandningen i damejeannen och häll i en påse vinjäst. En påse oavsett mängd vatten och honung.



När jäsningen har kommit igång kan man krydda med det som önskas. Min sambo tänker krydda med kanel, vanilj, ingefära och citron.

Nu står damejeannen under vår trapp långt ifrån solljuset och puttrar. Egentligen ska den stå svalt med, men vi har inget sådant utrymme.



Är ingen ölälskare, men detta ska bli intressant att smaka. Sambon säger att det är godare än öl, men det är ju inte så svårt att bli :).

Ha en trevlig dag i sooooolen! Jag ska ut och plocka det utlovade björkriset :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar