torsdag 1 september 2011

Chokladkaka med lakritsfudge

I helgen provade jag ett nytt recept. Alltid lika kul att prova något nytt, och särskilt kul är det när det bli gott.
Receptet innehöll både turkisk peppar och hockeypulver.



Hockeypulver kan vara lite svårt att få tag i, men finns i välsorterade kiosker.

Chokladkaka med lakritsfudge


Kakbotten
100 gr smör
100 gr mörk choklad, 70%
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker

Lakritsfudge
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
100 gr turkisk peppar
1 burk kockeypulver, 12 gr
150 gr mjölkchoklad

Garnering
Några grovkrossade turkisk peppar-karameller

Smält smöret tillsammans med chokladen. Låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker och blanda i chokladsmöret. Tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smörad form med måtten 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 18-20 minuter. Den ska vara kladdig.

Koka ihop grädde, sirap och farinsocker. Låt koka ca 20 minuter på medelvärme. Krossa karamellerna med en mortel.


Häll ner det samt hockeypulver i kolasmeten när den kokat färdigt. Låt stå kvar på värme och rör så att karamellkrosset löser sig, ca 2 minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt mjölkchokladen. Rör tills chokladen smält. Häll fudgen över kakan och låt kakan kallna helt innan den serveras. Krossa några karameller och strö över kakan.


Går bra att frysa men strö då inte karamellerna ovanpå eftersom de blir sega och blöta.





1 kommentar: