tisdag 5 juli 2011

Blåbärspaj

Vart är det fina vädret??? Vad trist det blir när det varit mulet och halvkallt i flera dagar. Man blir lite bortskämd när det är fint väder flera dagar i streck.

Vi provade att göra en knaprig blåbärspaj när vi fick främmande i helgen. Blev riktigt god.

Knaprig blåbärspaj


1 paj/8 bitar

Degen


150 gr kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Fyllning


250 gr blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2 1/2 msk potatismjöl

Knaprig topping


75 gr smör
2 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl socker

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.

Klä ett pajskal med mördegen och nagga den med en gaffel. Tryck fast kanterna med aluminiumfolie så att den inte sjunker ihop.


Förbaka pajskalet på 175 grader i ca 10 minuter.

Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör ner potatismjölet och fyll skalet.

Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker. Låt svälla i ca 2 minuter. Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene mitt i ugnen i ca 25 minuter på 175 grader.



Vi hade vaniljsås och vaniljglass till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar