Ursäkta min frånvaro. Har varit ute och farit lite, men nu ska vi försöka hålla oss hemma :).
Vi hinner inte äta våra tomater i samma takt som de blir färdiga så i dag gjorde jag en tomatsås av 1 kg tomater som vi sedan kan ha till pasta. Enligt receptet ska såsen klara sig minst en vecka i kylskåpet, men jag har fryst in en del av den.
Till ca 1 liter
1 kg mogna tomater
2 små rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka oregano
1 kruka basilika
1 dl olivolja
1 dl tomatpuré
1/2 dl vatten
1 msk strösocker
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
Skär tomaterna i tärningar. Skala och finhacka löken. Hacka örterna. Fräs tomaterna och löken i olja i en gryta under omrörning ca 5 minuter.
Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Häll på vattnet och tillsätt öreter, socker, salt och peppar. Låt såsen sjuda utan lock ca 30 minuter.
Mixa ev såsen slät med stavmixer eller låt den vara lite "tuggig". Låt såsen kallna eller servera den genast till pasta, på pizza eller som smaksättare eller bas i soppor och grytor.
Jag mixade såsen för vår dotter tycker INTE om krossade tomater :).
Tänkte prova att blanda ner lite skaldjur till en pastasås någon dag i veckan.
Just nu står bröd i kylskåpet på jäsning över natten, så i morgon får vi äta nybakat bröd till frukost=lyx.
Hoppas ni har en fin sensommar :).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar