måndag 29 augusti 2011

Mammas limpa

Vi har nu bakat "mammas limpa" två ggr och det  kommer bli fler. Perfekt när man kan jäsa den i kylen över natten och grädda på morgonen. Nygräddat bröd på morgonen är väl bara för gott!

Mammas limpa


25 gr jäst
7 dl vatten
1 dl olja
1 tsk salt
1 msk honung eller socker
1 kg mjöl
Ev frön eller annan ingrediens

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, salt och honung eller socker. Blanda sedan i ev frön, potatis, lingon eller annat och nästan allt mjöl. Blanda till en smidig deg.


Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda lätt och forma två limpor. Lägg limporna i en limpform.


Jäs i kylen över natten. Grädda på 175 grader i ca 1 timme. Mitten på limpan ska vara ca 95 grader.


Jättegott! Jag blandar i lite allt möjligt och det går att variera hur mycket som helst. Ingen limpa blir den andre lik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar