tisdag 17 maj 2011

Rågsiktskakor och focaccia

I går bakade vi två sorters bröd och frös in. Perfekt att kunna ta upp när man behöver. Det blev rågsiktskakor och focaccia. Var jättelängesen jag bakade rågsiktskakor, men det är jätteenkelt och jättegott. Som vanligt var minibagarn med och hjälpte till :).

Rågsiktskakor

4 kakor

50 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
13-14 dl rågsikt

Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Dela sönder jästen i en bunke och rör ut det med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, honung, kryddor och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.


Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.

Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 17 cm i diameter.


Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel och ta ut ett ca 4 cm stort hål i mitten.


Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter på 225 grader.




I dag har det bakats bullar här. Det vankas kalas i helgen för en av familjens guldklimpar :). Har bakat vanliga vaniljbullar och ska nu ner och ställa in Rimbobullar i ugnen. Sen får det blir lite andra kakor senare i veckan, så frysen är laddad till helgen :). Ska även leta reda på ett smarrigt recept på jordgubbstårta, för det ska det bli i helgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar