torsdag 19 maj 2011

Gifflar och kransar

I går bakade jag lite mer matbröd för att fylla frysen lite. Bakade gifflar och kransar. Lite pillrigt men gott.

Ljust matbröd

50 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Smält smöret och blanda med mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen till en smidig deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 minuter.

Gifflar

24 st hel sats

Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rund kaka. Skär varje kaka korsvis till sex trekanter. Rulla ihop dem till gifflar.


Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och stö över vallmo- eller sesamfrön.


Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 225-250 grader.

Kransar

32 st hel sats

Rulla ut fyra längder. Dela varje längd i åtta bitar. Rulla ut varje bit till ca 40 cm långa längder. Vik ihop dem på mitten, sno dem dubbla och forma kransen.


Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmo- eller sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter på 225-250 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar