Jordgubbstårta
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 1/2 dl vaniljkräm
5-7 dl grädde
1/2 dl jordgubbssylt
1 dl sockerlag
2 msk jordgubbssaft (koncentrat)
1/2-1 liter jordgubbar
Smörja och bröa formen (ca 26 cm). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min på 175 grader.
Dela bottnen i tre delar när den svalnat.
Gör sockerlagen genom att koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten till att sockerkristallerna försvinner.
Blanda i saften. Pensla på lite sockerlag på nedre botten. Vispa grädden. Stryk på jordgubbssylten och en klick grädde.
Lägg på nästa del och pensla på sockerlag även på den. Blanda vaniljkrämen med ca 1 1/2 dl grädde så det blir en gräddkräm. Bred ut den över tårtbottnen.
Lägg på sista delen och pensla över den sista sockerlagen.
Bred ut och spritsa grädden efter hur du vill att tårtan ska se ut. Jag gjorde tårtbotten och fyllningen i går och så garnerade jag den i dag. Då hinner den safta till sig lite.
Så somrigt att sitta ute på altanen och äta jordgubbstårta i solskenet.
I dag har det dock blåst halv storm, men solen har i alla fall skinit :). Hoppas på mindre storm i morgon :).
Återkommer med recept och bilder på övrigt fikabröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar