onsdag 23 mars 2011

Återupplivning

Till middag blev det köttbullar och stuvade makaroner. Vi brukar knappt aldrig äta stuvade makaroner, men det är väldigt gott!
Vi brukar göra några satser köttbullar då och då som vi fryser ner och tar upp när vi blir sugna. Jättesmidigt att ha när man kommer hem sent och vill ha en snabb middag.

Till efterrätt blev det Galia-melon.


Galia-melon är en god ersättare av honungsmelonen. Gott att variera sig lite :).

I kväll har jag tagit fram min surdeg och matat den. Surdegen förvarar jag i kylen när jag inte använder den. När det är dags att använda den igen tar man fram den kvällen innan och matar den så kommer den igång till dagen efter när det är dags att baka.



När man har surdegen i kylen vilar bakerierna, men sen när man tar fram den i rumstemperatur och matar den kommer mjölksyrabakterierna igång och börjar arbeta igen. Att den är vid liv kan man se genom att det bubblar i den.

Denna surdeg är gjord av råg.

Surdeg av råg

Dag 1
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl rågmjöl
1 msk honung

Dag 3
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

Dag 4
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

Vispa ihop vatten, mjöl och honung för dag 1 i en glasburk. Täck burken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur två dygn. Får inte täckas med tätslutande lock. Då dör degen.

Tillsätt vatten och mjöl under dag 3 och vispa ihop det. Täck åter med plastfolie och ställ i rumstemperatur i ett dygn.

Tillsätt vatten och mjöl under dag 4 och vispa ihop det. Täck åter med plastfolie och ställ i rumstemperatur i ett dygn.

Denna deg kan man sedan använda i det oändliga bara man matar och sköter den.

I morgon ska jag baka en rågsur på den. Ett så gott bröd!


Trevlig kväll!



1 kommentar:

  1. åh vad gott med stuvade makaroner!!! sällan man gör det!

    Vad fin bloggen blev!

    Ha det gott! kram Niclas

    SvaraRadera