lördag 26 mars 2011

Grillpremiär

Solen skiner men vinden är iskall. Än får vantarna sitta på händerna och mössan på huvudet.

I dag premiärgrillade vi dock för denna säsongen. Sambon gjorde sin underbart goda kycklingrätt. Sååå god!

Kycklingfilé med mozzarella och parmaskinka

4 pers

4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
1 pkt mozzarella
ca 100 gr rucolasallat
4 skivor parmaskinka
olivolja till pensling
steksnöre

Lägg spett av trä i blöt 1-2 tim innan du börjar grilla.

Snitta kycklingfiléerna på längden så att det bildas en ficka. Salta och peppra dem runt om.

Dela mozzarellan i fyra delar och pilla in en bit i varje ficka på varje filé. Fyll på med rucolablad tills det inte får plats mer. Det gör inget om det sticker ut några blad.

Linda parmaskinkan runt filéerna. Linda inte för löst. Linda därefter snöret runt varje filé så det blir som ett paket och knyt till.



Trä upp filéerna på grillspetten. Olja in spetten lite innan om de är av metall.
Pensla kycklingspetten med olivolja och grilla dem på grillen. Kolet ska ligga på sidorna och inte mitt under spetten. Grilla dem till de är genomgrillade.



Vi serverade spetten med klyftpotatis, grillade grönsaker i folie, tzatziki, bruschetta och ett gott bröd.


De grillade grönsakerna tar jag bara de grönsaker som vi vill ha för dagen. I dag blev det champinjoner, röd paprika, tomat och gul lök. Jag la dem i folie och hällde på en egen marinad gjord på soja, olja, salt och peppar. Sedan la vi det på grillen och grillade det som ett paket. Blev jättegott!!!

Tzatziki gör jag på turkisk yoghurt, avrunnen riven gurka, pressad vitlök, salt, peppar och olivolja. Ta de proportionen som man själv vill ha beroende på tycke och smak.

Bruschetta (tomatröra)

6 pers

6 st tomater
3 st vitlöksklyftor
1 kruka basilika
2 msk olivolja
salt
peppar

Finhacka tomaterna (som skall vara rumsvarma). Pressa vitlöksklyftorna, hacka basilikan och blanda med tomaterna, tillsätt oljan. Smaksätt med salt och svartpeppar. Perfekt att lägga på ett gott bröd!

Jag hade bakat foccacia naturell till som passade bra till bruschettan.

Foccacia
6 dl vatten
50 gr jäst
2 tsksalt
1/2 dl olivolja
1 1/2 l vetemjöl

Topping:
1/2 dl olivolja
och om så önskas
2 kvistar färsk rosmarin, soltorkade tomater, oliver, fetaost
lite fingersalt

Rör ut jäst och vatten. Tillsätt olivoljan och arbeta in mjölet till en smidig, kladdig deg. Låt jäsa i 30 min.
Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut den cmtjockt över pappret.
Stryk ut olivoljan över degen och tryck små hål med fingertopparna. Fördela kryddan, tomaterna (el fetaosten el oliverna) över degen och strö på fingersalt.
Jäs brödet ytterligare i 30 min och grädda det sedan gyllenbrunt i ugn, 200 grader, 25-30 min.

Blir ett helt guddomligt bröd! Jag brukar dela brödet i fyra delar och frysa ner tre delar. Det går jättebra. Då kan man ta upp en bit när andan faller på och det gör den lätt med detta goda bröd :).

Nu är grillpremiären gjord så nu får vi hålla grillen varm. Finns väl ingen bättre än att känna lukten från grillen när man är hungrig en fin sommarkväll. Grillning gör det alltid lite festligare. Det räcker med att man grillar ett paket korv eller lite hamburgare. Grilla mera! :)

I morgon ska några nyinköpta sticklingar få lite större krukor.

Ha en fortsatt trevlig lördagkväll!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar