tisdag 19 april 2011

Köttfärspiroger

Hittade ett recept på köttfärspiroger som jag var tvungen att testa. Så nu är frysen full av piroger! :)

Köttfärspiroger

ca 28 st

Degen
50 gr färsk jäst
5 dl mjölk
1 dl kesella. 1 %
1 tsk saltt
2 dl grovt rågmjöll
ca 10 dl vetemjöl

Köttfärsfyllning
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 morötter
500 g köttfärs
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
1 tsk salt
2 tsk italiensk salladskrydda
1 krm svartpeppar
2 msk sweet chili

Rör ut jästen med lite av vätskan tillsätt sedan resten av vätskan. Rör ner de övriga ingredienserna men spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.



Skala lök, vitlök och morötter. Hacka löken och riv morötterna. Fräs lök, morötter och köttfärs i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt det koka utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt, salladskrydda, peppar och sweet chili. Låt fyllningen kallna.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop degen. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en knappt ½ cm tjock kaka. Ta ut rundlar ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på varje rundel.



Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt pirogerna jäsa ca 20 minuter.




Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter.

Vi serverade pirogerna med en god sallad.


Sen blev det massa piroger över som vi kan ta upp när vi ska ut på liten picknick. Bara blanda ihop en god sallad och packa ner allt i en korg och ge sig ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar