söndag 10 april 2011

Levainbröd

Vilket härligt väder det har varit i dag! Nu har verkligen värmen kommit. Sååå skönt!

I går bakade jag bröd på surdegen av vete. Blev ett supergott bröd som jag bakar ibland. Jättesmidigt och inte så många ingredienser.

Levainbröd

1 stort bröd

10 gr färsk jäst
6 dl ljummet vatten
14-15 dl vetemjöl special
4 dl surdeg av vete
1 1/2 msk salt

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt hälften av vetemjölet och knåda i maskin ca 10 minuter.

Tillsätt surdeg, salt och resterande vetemjöl. Knåda degen på låg hastighet i maskin ca 20 minuter.

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i ca 2 timmar.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och vik försiktigt ihop den till en limpa. Undvik att arbeta degen. Hantera den varsamt så att inte luftbubblorna trycks ut. Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek, va 1 1/2 timme.
Sätt på ugnen på 250 grader.

Stjälp upp brödet på en plåt och ställ in det i ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 40-50 minuter.

Godast är att bara bre på lite smör på en skiva och äta som det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar